Foto: Magnus Elander/N


En av våra mest kända svenska naturfilmare, Bosse Kristiansson, har lämnat oss efter en tids sjukdom. Jag tror att de flesta medlemmar i Naturfotograferna/N på ett eller annat sätt genom åren haft en relation till Bosse och/eller hans filmskapande. För egen del var Bosse redan i mina tidiga ungdomsår en stor inspirationskälla med sina filmer med stor närvaro på TV. Bosses fantastiska berättarröst kan jag höra när som helst. Det skulle dock dröja ända till april 2001 innan vi möttes första gången, på en tur till ett vintrigt Svalbard som Bosse och "Magnus" på Vårgårda Fotoklubb arrangerade. Några fantastiska dagar med otroliga isbjörnsmöten under deras parningstid. Detta blev inledningen på en mångårig kontakt och mina idag nästan vuxna barn kan fortfarande nämna när de svarade i telefon och de hörde ”Hej det är Bosse, är pappa hemma?”, sagt på ett så karaktäristiskt sätt att det satt sig i deras sinnen. Med jämna och ojämna mellanrum har vi under åren fortsatt att ha kontakt, som mest intensivt var det när vi planerade och sedan genomförde en månadslång vinterexpedition med vår vän Jens Abild uppe på Svalbard.

Det blev en expedition fylld av fantastiska upplevelser, otrolig natur i vinterns grepp där bl a en orkan med köld ner till kanske minus 75° C med vindfaktorn då vi under nästan tre dygn satt inblåsta i en gammal fångsthytta blev ett särskilt starkt minne. Tror aldrig jag skrattat så mycket som då. Bosse i dörren med geväret i högsta hugg. Jag några meter bort med brallorna neddragna för att gör nr 2. Noll sikt och denna köld, isbjörn i området omöjlig att upptäcka. Ja det sved i skinkorna - rejält. Och ja, rösten var kvar i målbrottsläge efteråt...Och Bosse som hela tiden manade mig att skynda mig, som om inte detta varit en naturlig ambition!! Testa och gör detta och skratta så ni kiknar, så får ni se hur lätt det är!!

Efter ovädret tog vi oss ytterligare längre norrut för att under flera veckor bo i en annan gammal fångsthytta, en bihytta till Mushavna. Otroliga möten med isbjörn under perfekta förhållanden under denna årstids vackra ljus. Bosse skulle få oss alla att få hjärtat i halsgropen vid ett björnmöte. En björn som på allvar gick till attack för att jaga. Bosse var så fokuserad på att filma björnen att han inte märkte att Jens och jag efter Jens order hoppat upp på våra skotrar för att dra undan när björnen började visa uppenbara jakttecken. Först efter att vi verkligen skrek till Bosse, släppte han kameran och slängde sig på skotern. I samma ögonblick gick björnen till full attack. Det var inte många meter Bosse hade till godo då. MEN både vi och björnen klarade sig helskinnade!

Efter att björnen till slut fattat att vi inte ville vara mat, började den jaga säl istället, visserligen utan resultat, men vi fick uppleva det på mycket nära håll. Starka upplevelser, jag lovar.

Bosse och jag var sponsrade av två olika företag med extremvarma kläder och naturligtvis hade vi gött tjöt om detta. Minns när vi kom tillbaks sent en kväll efter en lång kall dag. Bosse satt på skotern hopkurad i väntan på att jag skulle ta några landskapsbilder. Frågade lite retsamt "Fryser du Bosse?", ett blixtsnabbt svar "NEJ, det gör jag inte!!". Väl framme vid hyttan tar sig Bosse raskt in i hyttan för att så snabbt som möjligt tända kaminen. Skratt, rå men hjärtlig stämning, värme...Bosse, fa-an vad jag saknar dig!! Vila i frid och finn några bra isbjörnslokaler där du är, förr eller senare kommer jag, då ska vi ha lika skoj igen...

Erik Malm
Naturfotograferna


 

Året var 2001. SVT arrangerade i december för sista gången naturfilmsfestival i Sundsvall. Bo Kristiansson var en självklar centralgestalt, mycket respekterad och omtyckt bland kollegerna.

Jag var där för Aktuellts räkning och intervjuade Bosse om den grundfilosofi som vunnit så stor uppskattning hos tittarna, ärliga filmer som visar även de skyggaste djuren i deras rätta miljö. Att fånga björn, järv och lo ute på fjället fordrar djupa kunskaper, tålamod och fjällvana – egenskaper som Bosse ägde i rikt mått.

Samtidigt var han öppen för att nya tider kunde kräva nya grepp och ville hela tiden utvecklas.

Under många år var filmare som Bo Kristiansson, Ingemar Lind och Lars Åby stöttepelare i SVT:s naturutbud. Deras dokumentärer om vår egen natur kompletterade de utländska serierna från BBC och andra. Utan att vara anställd var Bosse en viktig del av naturredaktionen och bidrog med välbehövlig kunskap, baserad på outtömliga förråd av egna upplevelser och iakttagelser.

Bo Kristiansson lämnar ett stort tomrum efter sig.

Henrik Ekman
Naturfotograferna och SVT

Kontakt

Johan Lind (ordförande)
Email: johan.olof.lind [att] gmail.com

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats@concret.se
Powered by CONCRET