Björn var en av veteranerna i Naturfotograferna. Född 1933 och invald i föreningen 1968.

Många var de föreningar som haft Björn som föreläsare för att locka naturintresserade. De kom gärna i stora skaror. Här fick de möta en frejdig, kvick, varm och personlig berättare.  Ingen behövde vara okunnig om att han var från Blekinge.

I fåglarnas värld trivdes Björn. Ofta ringde han och frågade om Kristianstadsbygden hade något som var värt att ”skåda”. Det gladde mig särskilt att Björn uppskattade vår tranlokal Pulken. Nu behövde man inte fara ända till Hornborgasjön för att avnjuta trandansen.

Två av Naturfotografernas årsmöten hade vi under Björns värdskap. Första gången var 1976. Tidpunkten var anpassad till ejdersträcket vid Torhams udde. Ett besök vid stranden var lika självklart som årsmötesförhandlingarna. Men då var det synd om arrangören. Tät dimma rådde! Den lättade inte för att Åke Wallentin (en annan ”go gubbe”) frågade Björn vilket filter han använde i dimma. Det enda som lättade var stämningen. Det andra årsmötet hölls på Eriksberg 1999. Här mådde Björn alltid gott i kronviltets sällskap. Han var även engagerad när ett museum om Bengt Berg och hans verk skulle skapas.

I oktober 1981 råkade en rysk ubåt gå på grund i Karlskrona skärgård. Björn tog sin båt och körde några varv runt den ömkliga ryssen. Bladaren var med. Efter några dager fick vi ett ubåtsvykort där Björn skrivit: ”Hälsning från fredens hav. Björn”

Söndagen den 31 januari satt jag i mitt örngömsle vid Hanöbukten. På min telefon fick jag ett meddelande från Björns son Johan. Björn hade lämnat oss under natten. Sin sista kväll hade han haft besök av sina barnbarn. Han hade varit ganska pigg och t.o.m. skämtat lite.

/Vännen Lasse Jarnemo

Bild 1: foto Jan Grahn (1973)
Bild 2: foto Tor L. Tuorda (2006). På bilden Björn och Lars Jarnemo.

 

Kontakt

Johan Lind (ordförande)
Email: johan.olof.lind [att] gmail.com

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats@concret.se
Powered by CONCRET