Per-Olof Eriksson har hastigt lämnat oss.

P-O var född och uppväxt i Örebro och vi träffades första gången på mejeriet i Örebro, där vi arbetade tillsammans och tillverkade ost. Vårt gemensamma intresse för fåglar gjorde att vi började åka ut på lördagsmorgnar i många år. Första året tittade vi mest på fåglar, men 1975 köpte vi oss var sin kamera och fotograferingen hade börjat. Med tiden så uppdaterade vi vår utrustning till mellanformat, Pentax 6x7 och fotograferingen blev mer seriös. 

P-O utbildade sig till elektriker, vilket han jobbade som resten av livet. Efter flera år som aktiv naturfotograf, både i Sverige och utlandet, kom P-O med i Naturfotograferna 1992. Hans glädje för att ha kommit med i föreningen var nog en av hans lyckligaste stunder. Han var av naturen en glad och positiv människa och njöt verkligen av att vistas i naturen och sitt allmänna intresse för allt levande. Orkidéer var ett stort intresse och han odlade många arter i ett växthus på tomten. Alla namn kunde han på latin, även många vilda arter. Han hade ett fantastiskt minne och skulle egentligen kunnat utbilda sig till vad som helst. 

Saknaden är stor efter alla våra gemensamma resor och nu kan jag inte fråga honom längre om saker som jag inte kommer ihåg. Han kunde alltid svara på dem. 

En av hans största fotografiska framgångar var en andra plats i Wildlife Photography of the year i London. Bilden visade en vit flugsvamp på en matta av mossa i en granskog. Efter att juryn gått igenom alla bilder var det bara P-Os och en bild till kvar i bedömningen. Det var nära att han blivit ”Over all winner”. Så duktig var han som fotograf. Den framgången gladde honom mycket. Han fick ett kvitto på sin skicklighet.

Under perioden 1998–2007 var P-O aktiv i Naturfotografernas styrelse och organiserade föreningens årsmöte i Örebro 1998.

Han är djup saknad av de människor, som lärde känna honom. Sorgen är stor.


Jan-Peter Lahall/N och Staffan Arvegård/N


P-O Eriksson och J-P Lahall 2007. Foto Staffan Arvegård/N

Kontakt

Johan Lind (ordförande)
Email: johan.olof.lind [att] gmail.com

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET