Tony Holm

Tony Holm/N

Landskap: Västergötland
Ort: Göteborg
Invalsår: 1974
Epost:  tony@tonyholm.se
Telefon:  +46 70 553 83 46
Webb:  www.tonyholm.se
Youtube:  www.youtube.com/user/tonySholm

Tony Holm är undervattensfotograf, filmare och författare. Hans senaste film är "Salmo leva på hoppet" (2023), gjord tillsammans med Barbro Johansson. Den handlar om lax och öring i halländska vatten. Gjord med stöd av Kultur i Halland – Film, Svenska Filminstitutet och Konstnärsnämnden. Den är deras första långfilm som inte kommer att visas i SVT i motsats till elva tidigare.

Tonys karriär började i Kattegatt utanför Varbergs fästning. Han hade ingen dykutbildning men trots farliga misstag gick det bra. Intresset för livet under ytan vaknade. 1966 skaffade han en komplett dykutrustning med luftapparat och våtdräkt. Efter noggrann läsning av "Dykarbok ABC-bok för sportdykare" blev det praktiska övningar i havet och i halländska insjöar. Tre år senare blev Tony instruktör vid Svenska Sportdykarförbundet och skaffade en Nikonos amfibiekamera. 1974 kom hans "Undervattensfotografering i nordiskt vatten" ut. Boken innehåller ett unikt diagram för exponering under vatten. Vid en lektion i spektrofotometri på Göteborgs Universitet fick han idén till diagrammet. Det har varit ovärderligt vid siktförhållanden från tre meter till 50+.

Efter många års dyk i Gullmarsfjorden är de uppe i nio filmer för SFI och verksamheten koncentrerades mera till film. Tusen dyk senare i allt från insjöar, nordöstra Atlanten och Svalbard till Röda havet, Filippinerna och Maldiverna, blev nästa bok – "Foto under vatten Teknik och Praktik" klar. Vid Monarks Lärlingsskola lärde han sig arbeta med glasfiber och metall. Färdigheter som behövdes för att bygga det perfekta undervattenshuset till en Pentax LX småbildskamera. Sökaren går att vrida från normalläge till det övre fönstret som syns på bilden. Skärpan styrs från vänsterhandtag med ett Hedén-servo. Filmrullen rymmer hela 36 exponeringar ! Det sista "hemmabygget" gjorde Tony till en Aaton XTR Super-16 filmkamera. Magasinet rymmer tio minuter vid 25 bilder per sekund. Det blev sex kortfilmer på S-16. Denna utrustning tillsammans med torrdräkt, luftapparat och filmbelysning, (halogen/NiCd-batterier), väger c:a 80 kg ! Långfilmsprojektet "Salmo" startades med en Panasonic POV. Sista tagningarna togs med en Lumix GH-5 i ett Nauticam uv-hus. Belysning: 2x Keldan Luna 8 LED som tillsammans med armarna väger mindre än c:a 3 kg. Minneskortet räcker i timmar istället för minuter. En fantastisk utveckling !

Parallellt med utvecklingen av tekniken har de fascinerats av den enorma biologiska mångfald de har upplevt men också bekymrats över miljöproblemen. Rovfiske, övergödning, gifter och nedskräpning har de sett tecken på alldeles för ofta. Ny teknik har införts och det får fortsätta utan konsekvensanalyser. I Tonys barndom kunde han fiska både makrill och torsk inne i Varbergs hamn. I regel såg halländska bottnar fina ut och vid stormar bildades det stora högar av frisk tång där han hittade djur som såg ut som växter, ägghöljen från hajar och rockor och en fisk med lysorgan – en laxsill ! Vid ett par tillfällen flöt det massor med döda sjöpennor i badvattnet. Många år senare förstod Tony att det var en omfattande syrebrist som slagit ut delar av Kattegatts bottenvatten och kvävt sjöpennorna. Under 1980-talet blev det vanligt med döda bottnar. När de filmade vid Maldiverna 1981 hade ögruppen bara tio år kvar enligt vissa källor. Hur många gånger SVT eller annan PS-media har förutspått öars undergång har Tony tappat räkningen på men han vet bestämt att att han aldrig hört PS dementera sina fel !

Böcker:

Undervattensfotografering i nordiskt vatten (Eget förlag 1974)

Foto under vatten, teknik och praktik (Spektra 1980)

Livet i Gullmarsfjorden (W&W 1984)

Föregående
Föregående

Anders Henriksson

Nästa
Nästa

Lars Jarnemo