Mickey Mouse Polar Bear

Fotograf: Jan-Michael Breider/N
Plats: Svalbard
Kamera: Canon Eos-5D Mk II. EF 28-70/2,8 L  (på 44 mm). Iso: 400

Det är i mitten av september och jag befinner mig tillsammans med några andra fotografer på det välkända isklassade fartyget M/S Origo. Vi är högt upp på jordgloben – kanske är vi de som för tillfället befinner oss högst upp, för vi har just passaerat 82:a breddgraden norr om Svalbard och utanför kajutan ser vi massiv packis så långt ögat når. Åtminstone är det spännande att tänka tanken att det norr om oss inte finns någon mera i denna värld av vatten och is.

Pytt i Panna och isbjörn
Det är vindstilla med underbart fotoljus och i luften runt båten snurrar det fullt av ismåsar – den fågelart jag alltid drömt om att få se i sin naturliga miljö! Vi har precis avnjutit en oerhört god Pytt i Panna och är proppmätta. Vad kan man mer begära?
Just då upptäcker vi en isbjörn på mycket långt avstånd. Han har säkert känt lukten av vår måltid och går målmedvetet åt vårt håll. Först när han når fören på båten stannar han upp och ser ut att fundera på varifrån all lukt kommer. Efter en stund börjar han undersöka skrovet lite närmare, ställer sig på bakbenen och ses plötsligt med huvudet i ett av hålen där man lägger ut den stora förtöjningstampen. Inser att jag plötsligt har ett fantastiskt fotoläge, men vågar inte gå ner på knä och titta i kameran för jag vet ju inte hur långt han kommer att sticka in sitt huvud. Jag skjuter därför med en lätt vidvinkel från höften och siktar så gott jag kan – ända tills jag känner en fast hand på axeln av vår guide som bestämt drar mig bakåt ”till säkerhet”. 

Prisad bild
Hade jag haft mera tid att tänka kunde jag skruvat upp iso-talet lite, men nu sköt jag bara direkt och intuitivt och fick lite väl långa slutartider.
Av de exponeringar jag hann med var det bara en enda som satt ordentligt med både skärpa och centrering. Att nu hålets pållare passade perfekt som extra öron på björnen var en fantastisk tur och när bilden fick pris i GDT`s stora tävling 2015 kallade jag den därför  ”Mickey Mouse Polar Bear”.

Föregående
Föregående

Om ”Fåglar blir till fladdermöss”

Nästa
Nästa

Chipmunken i Klippiga bergen