Landskap: Västra Götaland
Ort: 
Invalsår: 1990

Jag är Marinbiolog/-fysiolog samt Undervattensfotograf och bor i en förort till Göteborg, Gunnilse, vid den svenska västkusten. Jag bor tillsammans med min fru Lena, som är läkare med specialinriktningarna miljö-, dyk-, flyg- och skolmedicin. Hon är dessutom, liksom jag, dykare och undervattensfotograf. Vår son Alexander är nu 22 År, och han har med tiden blivit en intresserad och duktig fridykare. Jag föddes i Stockholm 1952-03-18 och blev intresserad av biologi, då jag bodde med mina föräldrar i Etiopien/Östafrika 1958-1961. Under mina universitetsstudier inom biologi/ekologi, utvecklade jag även min hobby UV-foto. Sedan 37 år har kombinationen UV-foto/Marinbiologi varit mitt liv under semestrar och ledigheter. Min första UV-bild tog jag i maj 1977 i Röda Havet, då jag var på permission från min tjänst som reservofficer i FN (UNEF II) i Sinaiöknen.

Sedan 1977, har jag gjort en mängd UV-foto resor. Det har blivit resor till Röda Havet, Bermuda, Thailand,Maldiverna, Grönland, Bonaire (Karibien), Canada, Alaska, Mexico, CuraÁao (Karibien), Sulawesi, Bunaken & Lembeh Strait (Indonesien), Jeju (Sydkorea), Isla del Coco (Costa Rica), Grand Cayman (Karibien), norska syd- och västkusten och givetvis kontinuerligt Sveriges västkust. Sedan 1984 har jag delat mitt UV-fotointresse med min fru Lena. Sedan 1986, har jag även tagit bilder av akvatiskt liv i svenska sötvatten. Sedan 1988, har jag ägnat en stor del av tiden till att fotodokumentera livet i försurade sjöar i Västsverige. Cirka 10 000 av 85 000 sjöar (större än 100 x 100 m) i Sverige är sÅ försurade att de saknar fisk numera. Men de är inte helt döda, de har istället förändrat sin ekologi vad gäller både faunan och floran. De försurade sjöarna blir extremt klara beroende pÅ att antalet arter av och mängden plankton minskar. I brist pÅ dessa, grundorganismer, ökar den horisontella vattensikten till 30-60 meter. En sÅdan miljö underlättar naturligtvis UV-fotografering. Många av mina och Lenas mest lyckade bilder har tagits i dessa sjöar. Sedan 7 År har fisken återkommit - kanske ett tecken pÅ en förbättrad miljö i Nordeuropa.

Sedan 1977, har vårt bildarkiv ökat till omkring 100 000 diabilder och sedan 2003 med ytterligare 60 000 digitala bilder. Sedan 1982 har jag och Lena placerat bilder i Oxford Scientific Films bildbyrÅ i England som övertagits av Photolibrary Group Limited för nÅgra År sedan och nyligen av Getty Images. Delar av vÅr produktion har sedan dess publicerats i mer än 800 internationella böcker och tidskrifter. Jag och Lena är dessutom med i Naturfotografernas Förening resp. Naturbild sedan 1990 och 1992.

Jag har använt våra bilder för diverse olika ändamÅl. Bland annat har jag genomfört kurser i marinbiologi och limnologi för dykare. Dessutom har jag sedan 1980 hÅllit bildföredrag för Fotoklubbar, Dykarklubbar, Zoologiska institutionen i Göteborg, Naturhistoriska MusÈet i Göteborg samt för olika organisationer som har med naturvÅrd att göra (SNF, IVL m.fl.). Jag har vidare hÅllit bildföredrag i samband med VÅrgÅrda Naturfotofestival 1991 och Fototräff (Fotografins Variationer) 1999, BBCís Naturfototävling 1998, Kuusamos Naturfotofestival 2000 samt VÅrgÅrda Naturfotofestival 2008. Sedan 1985, har jag skrivit och publicerat omkring 500 artiklar i olika Skandinaviska och Europeiska dagstidningar och tidskrifter samt böcker, i ämnesomrÅden som Undervattensfotografering, Marinbiologi, Limnologi och Miljöföroreningseffekter.Jag har även deltagit i mÅnga UV-fototävlingar under Årens lopp. Bland annat har jag vunnit de Skandinaviska Mästerskapen i UV-foto totalt 11gÅnger (=Nordisk Mästare) (6 olika bildkategorier) mellan 1985 och 1995 samt 2005. I en av de största Naturfototävlingarna i världen, BBC:s Wildlife Photographer of the Year, vann jag kategorin In Praise of Plants året 1998. Där deltog cirka 20 000 bilder av fotografer frÅn hela världen. I BBC:s motsvarande tävling 2008 kom jag tvåa.

Min strävan med UV-fotograferingen är att försöka lära mig samt anamma nÅgon ny UV-fototeknik varje År i syfte att beskriva både opåverkade och påverkade UV-miljöer på ett sätt som kan få både allmänhet och politiker att tänka efter mer än en gång, hur sårbara våra UV-miljöer är.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET