Landskap: Västergötland
Ort: Sävedalan
Invalsår: 2011
Webb: www.gunnaraus.fotosidan.se

Naturfotograf med speciell förkärlek för fåglar och deras form och färg. Lite närbildsentusiast...

Gunnar Aus är naturfotograf med intresse för Skandinaviska motiv. Han fotograferar det mesta i naturen men har förkärlek för fåglar. Genom att variera sättet och fotografera försöker han fånga mer än bara fågelns utseende på bild. Färg, form och rörelse är lika viktiga för bilden som en skarp bild. Målet är att fånga en bild OM fågeln (eller situationen), inte bara AV fågeln .

För att fånga RÖRELSE, FORM och FÄRG så blir den långa slutartiden ett viktigt hjälpmedel. En bild som får växa fram under längre tid ger mer information än en bild fångad under ett kort ögonblick, även om den blir suddigare.

Ett annat sätt att försöka få med mer om fåglarna är INTIMITET. Intimitet kan man uppnå på många sätt men för Gunnar Aus innebär det ofta närhet och låga kameravinklar. Om betraktaren känner att hon eller han har kontakt med fågeln har fotografen nått sitt mål.

När man fotograferar fåglar reser man ofta till spännande miljöer. Att fortsätta fotografera sent eller innan ljuset kommit ger möjligheter till naturbilder av annan karaktär än vad fåglarna erbjuder. Ofta får det vackra eller dramatiska vara drivkraften när landskapet blir motiv men egentligen handlar allt om LJUSET.

Idag lever många människor i staden men längtar till naturen. Som tur var finns det mycket natur nära staden – det gäller bara att se den. Genom bilder kan man hjälpa människor att få upp ögonen för naturen nära dig. Det man en gång sett ser man gärna igen. Bilden kan hjälpa människor att se det som kanske inte är så uppenbart men som ändå finns.

Gunnar Aus har gett ut två böcker om fågelfotografering – Fotografera fåglar (2008) och Fokus på fåglar (2011) – båda på Hammars förlag. Gunnar håller gärna föredrag om fågelfotografering eller fåglar/natur.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET