Landskap: Västergötland
Ort: Trollhättan
Invalsår: 1966
Webb:

En nestor inom naturfotografin som var med och startade föreningen /N. Trots att han varit med länge är han mer aktiv än någonsin. Motiven söker han gärna i hemmalandskapen.

Jan Grahn föddes 1930 i Trollhättan där han fortfarande är bosatt. Han är utbildad biolog och har i första hand varit yrkesverksam som lärare. Som fotograf är han autodidakt.

Med natur och kultur som viktigaste inspirationskällor har han i mer än femtio år sökt sina motiv såväl här hemma som på annat håll i världen. Han använder i huvudsak kamerautrustningar från Hasselblad och Canon och är i dag helt digital.

Jan Grahn är väl representerad med bilder och artiklar både i Sverige och utomlands. Separatutställningarna har varit många och tillsammans med kollegor har hans bilder visats i en rad länder. Han är ofta anlitad föreläsare och tre egna böcker finns utgivna.

Han fotograferar i svartvitt och färg. Utställningsbilderna har tidigare tagits fram med gamla beprövade kopieringsmetoder men framställs numera på digital väg. Bildens innehåll har dock alltid varit viktigare än tekniken.

För sitt sätt att hantera kameran och för insatserna inom den ideella naturvården har Jan Grahn blivit uppmärksammad med utmärkelser och stipendier. Bland andra Trollhättans kommuns kulturstipendium, Statens konstnärsstipendium, Norra Älvsborgs Läns Landstings kulturstipendium och vid ett par tillfällen Sveriges Författarfonds arbetsstipendium. 2011 blev han av Naturvårdsverket utsedd till årets naturfotograf.

Jan Grahn var med och startade föreningen Naturfotograferna liksom naturskyddsföreningarna i Trollhättan och Norra Älvsborg.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET