Landskap: Sörmland
Ort: Stigtomta
Invalsår: 2010
Webb: www.ackelman.se

Professionell fotograf med resor, arkitektur, inredning och natur som främsta motivområden. Leder workshops inom foto och berättande bild. Fågelguide, lärarutbildad inom matematik, fysik och biologi.

”De är osynliga men märks tydligt; myrorna, som kittlar hans fotsulor, och manar till rörelse. Helst framåt, där utveckling är den rastlöses belöning.” Carina Fredrixon porträtterar Mikael Ackelman/N i Södermanlands Nyheter 11/2 2012

Läraren som blev rektor som blev  - fotograf!

Mikael är en person som aldrig står stilla. Ständigt med nya idéer och projekt. Med en mångfacetterad bakgrund inom handel, som lärare (matematik, biologi och fysik), rektor, friskoleägare, företagare numera fotograf, föreläsare och fågelguide på heltid.

- Jag har aldrig tyckt om att vara stilla, vare sig i tanken eller som människa. Den ena rörelsen ger den andra. Klart att det hänt någon gång att jag undrat vad jag gett mig in på när jag bytt väg men så när idén eller visionen finns där måste jag bara gå vidare. Det handlar inte om att våga, det handlar bara om känslan: Jag måste!

Efter femton år i skolan, varav de fem sista som rektor och delägare i en framgångsrik gymnasiefriskola (erkänt hög utbildningskvalitet och Gasellföretag 2009) kände Mikael att han nått vägs ände där. Lusten att slå in på ännu en väg hade grytt en tid och fanns nu där med full kraft. Fotografin, som i alla år varit en hobby, blev nu ett yrke.

Intresset för natur och naturfoto har alltid funnits med. Skaffade första kameran och fågelkikaren som tioåring och sedan dess har han alltid hållit på, fotograferat, skådat fågel, inventerat, ringmärkt mm.

Mikael fotograferar i både i Sverige och utomlands, där framför allt ”Tracking Birds in Texas” rönt stort intresse (hittills presenterad i 29 länder på 6 språk). Han arbetar för närvarande på två böcker och nya utställningar, varav en planeras för Houston hösten 2012.

Mikael håller även fotokurser och workshops både för avancerade och nybörjare, fågelguidningar mm.

Utöver naturfoto arbetar Mikael med arkitektur-, inrednings-, stadsmiljö-, resefoto mm.

Mikael är ansluten till bildbyrån Folio (bilder finns på Folio inom kort).

Mikael har ett långt och aktivt naturvårdsengagemang och är för närvarande bland annant är engagerad i Naturskyddsföreningen (ordförande i kretsen för södra Sörmland).

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET