Landskap: Västerbotten
Ort: Byske
Invalsår: 1982
Facebook: www.facebook.com/tobbenaturfotograf

Naturfotograf som främst letar sina motiv i närområdena. Allt från småkryp till fåglar och större däggdjur. Lanskp och mänskliga aktiviteter kan också förekomma. Bildbyrå IBL.

Min fotografiska bana började i sextonårsåldern ned en mycket enkel lådkamera utan lins som jag hittade i en garderob.

Jag kommer även ihåg kvällarna i tvättrummet där jag laddade ramen för kontaktkopior med papper och negativ, tände lampan i taket och räknade sekunder, vilken magi då bilden växte fram i framkallningsskålen.

Nästa kamera blev en småbilskamera med fast optik som jag fick i julklapp, den använde jag tilldess att jag en dag fick se en begagnad Edixa med normaloptik och lös ljusmätare i skyltfönstret hos ortens fotohandlare.

Den kostade fem hundra kronor, en för mig då ofantlig summa pengar som jag givetvis inte hade, men fick låna av en förstående storasyster. Vilken känsla att stå som ägare till en systemkamera, nu var man närapå proffs. Jag kommer i håg att jag på fullt allvar sa till min bästa kompis att nu hade jag kameran för livet! Jag är glad att jag inte fick rätt för i så fall hade jag inte blivit långlivad, för den följdes snart av en Pentax S1a en Fuji-701 och en Nikon F2.

Med mitt naturintresse var motivvalet givet, bilder på fåglar och djur inskränkte sig dock endast till de husdjur som fanns på gården i avsaknad av längre brännvidder. Det var först 1971 då jag fyllde tjugofem och av min fru fick Bertil Petterssons bok ”Med kameran bland älg och rådjur” som det hela tog fart på riktigt. Jag köpte mitt första tele ett tokina 300 mm och jakten kunde börja.

Våren – 72 låg jag ute i en lada och fotade rastande sädgäss, det blev de första bilder som jag fick publicerade, ett uppslag i Jakt Journalen och ett reportage i tidningen Vi, vilken kick! Det reportaget blev sedermera mitt bidrag till föreningen första bok ”Naturfotografernas bästa”.

Så småningom började jag även delta i fototävlingar och den första riktigt stora framgången kom – 79 då jag lyckades kamma hem ett andrapris i svartvita klassen i Nikons internationella fototävling med en bild på en flygande lappuggla. Priset var en Nikon FE med ett objektiv, två år senare var det dags igen, nu ett förstapris i färgklassen och en Nikon F3a med motor, blixt och två objektiv, även denna gång var motivet en flygande lappuggla.

Förutom den höjdare det var att få vinna en internationell stortävling så var det givetvis inspirerande att få det senaste på kameramarknaden i sin hand saker som jag annars inte skulle haft råd att köpa.

Några andra större fotografiska framgångar, Agfacrome stipendiet – 82, två highly commended och ett runner-upp i BBC internationella fototävling.

En annan viktig milstolpe i mitt fotograferande, (kanske den viktigaste) kom – 82 då jag invaldes i Naturfotograferna och fick börja sätta /N bakom namnet till mina publicerade bilder.

Medlemskapet i/N och därmed tillgången till bildbyrån innebar att mitt motivval fick en större bredd än tidigare, jag började fota sådant som jag inte tidigare skulle ha riktat kameran mot då jag insåg nyttan av att ligga på så många rubriker som möjligt.

I maj 2006 lämnade jag den analoga tekniken och blev ”digital” det skedde under vist motstånd och jag har nog aldrig känt så lite glädje över en ny kamera som när jag packade upp min Nikon D200 och såg manualen tjock som en telefonkatalog. Men det gick över förväntan att sätta sig in i den nya tekniken, så det enda negativa som jag i dag ser med den digitala tekniken är att det blivit lättare att manipulera bilder och att det blivit närapå omöjligt att sälja bilder.

Kontakt

Annette Seldén (ordförande)
Email: info [att] naturfotograferna.se

Mats Andersson (webbmaster)
Email: mats [att] concret.se
Powered by CONCRET