Utmärkelse till Anders Henriksson/N - Årets rikare trädgård 2023

Folkbildningsprojektet Rikare trädgård delar varje år ut utmärkelsen Årets rikare trädgård. 2023 går den till Anders Henriksson i Jonstorp, som under pandemin bestämde sig för att dokumentera allt liv han kunde hitta i sin trädgård. Det gick långt bättre än han hade trott.

Motiveringen till Årets rikare trädgård 2023 lyder:

"Anders Henriksson visar med sitt fotoprojekt vilket enormt rikt liv en trädgård kan innehålla om den har rätt förutsättningar. Det gäller bara att leta och förstå vad man ser. Projektet visar också återigen hur viktiga äldre träd är för den biologiska mångfalden."

Biologiläraren och naturfotografen Anders Henriksson gillar att ha fotoprojekt att jobba med, men under pandemin tvingades han ställa in sina planer och hålla sig hemma. Då fick han idén att fotografera så många arter som möjligt i trädgården i Jonstorp i nordvästra Skåne. Han satte upp målet att försöka få 1 000 arter på bild – allt från svampar, växter och lavar till fåglar, fjärilar och däggdjur.

Det gick långt över förväntan. Redan första året klarade han målet. Nu har han fotograferat över 1 400 arter och har satt upp en ny målsättning: 1 500 arter innan 2023 är slut.

– Den här trädgården är ju inte så anmärkningsvärd egentligen. Det är en vanlig trädgård, men vi har en del äldre träd som lockar många arter, säger Anders Henriksson.

Läs mer om utmärkelsen och Anders egna tips här:

Länk till Natursidan

Anders Henriksson/N

Gul Ullklubba

Noshornsbagge



Föregående
Föregående

Tord Porsne till minne

Nästa
Nästa

Vi välkomnar en ny medlem till föreningen!