Skärfläckan – den gracila vadaren En naturfotografs kärleksförklaring till skärfläckan.

Kan man bli kär i en fågel?

Svaret på det blir naturligtvis helt personligt. Ja, säger naturfotografen Niclas Ahlberg.

För mig väcker den så många känslor. I min roll som fågelintresserad naturfotograf är skärfläckan det optimala fotoobjektet. Den monokroma, grafiska fjäderdräkten, den spännande uppåtböjda näbben, rörelsemönstret när den söker föda. Till och med lätet är tilltalande. Skärfläckan är som en personifiering av begrepp som skir, sirlig, estetisk, gracil och graciös.

 Skärfläckan är heller inte så vanlig att man ser sig mätt på den utan man blir alltid glad när man ser den. Den sägs också vara den mest avbildade arten inom konsten och det kan man ju förstå.

 Då Gotland har en av de större populationerna i Sverige av häckande skärfläckor föll det sig naturligt för mig att ägna tid åt skärfläckorna och att dela med mig av mina intryck blandat med fakta i denna bok med förhoppningen att kunna förmedla lite av den glädje och kärlek skärfläckorna skänkt mig genom åren.

 Det har blivit många tidiga morgnar, krälandes i lera, genom vassar, ibland jagad av kossor och tjurar med risk för livet för att få ihop det bildmaterial som illustrerar boken. Men dessa morgnar har också varit en enorm källa till energi och livskraft och är inget jag ångrar. Jag hoppas att du efter att ha läst boken delar min fascination för Recurvirostra avosetta – den gracila vadaren med uppåtböjd näbb.


 Boken köper du här eller i bokhandeln. 

Några recensioner

Natursidan
Kamera & Bild
Fotosidan

Föregående
Föregående

Ny bok av Kristoffer Sahlén/N

Nästa
Nästa

Vill du bli medlem i föreningen Naturfotograferna?