Ingmar Holmåsen till minne

Ingmar Holmåsen 2014 i samband med tilldelande av utmärkelsen Naturfotograf Emeritus

En stor profil inom svensk naturfotografi har gått ur tiden

Den 1:a augusti 2023 avled Ingmar Holmåsen vid en ålder av 91 år. Redan i mitten av 60-talet valde Ingmar att satsa på naturfotografering som yrke. Det är svårt, rentav omöjligt att i korthet beskriva vad Ingmar har betytt för svensk naturfotografi i allmänhet och föreningen Naturfotograferna/N i synnerhet.

Hans produktion som omfattade bland annat ett 20-tal böcker spänner över vida motivområden från smått till stort, från makro till landskap, från insekter till däggdjur. Bokproduktionen omfattade också guideböcker och fälthandböcker i skilda områden. Från fjäll och skärgård till växter, lavar och svampar.

I det sammanhanget måste Ingmars bok ”Naturfotografering” nämnas speciellt. Boken blev mången naturfotografers bibel där man kunde hämta råd och idéer. Innehållet vittnar om Ingmars breda kunskap om fototeknik men också hans nyfikenhet och idérikedom att vilja konstruera hjälpmedel som blev till stor nytta för andra naturfotografer. Hans lutbara bakstycke till Hasselblad 500C är må hända kronan på verket bland alla finurliga hjälpmedel.

Som person var Ingmar trots sina framgångar ödmjuk, försynt och hjälpsam. Alltid villig att dela med sig sina kunskaper och erfarenheter, hjälpa till när det behövdes. Ingmar blev invald i föreningen Naturfotograferna/N 1968 och ingick i föreningens styrelse på olika poster genom åren.

Han hade ett brinnande intresse för föreningen Naturfotograferna/N och när sponsorerna drog tillbaka stödet för Naturfotografernas/N stipendium till unga lovande naturfotografer var Ingmar inte sen att ur egen ficka ställa medel till förfogande 3 år i rad tills nya sponsorer kunde hittas.

Han var också med att arrangera flera av föreningens årliga möten och bidrog med aktiv rådgivning tack vare hans stora kunskap från sitt tidigare arbete inom den grafiska branschen till Naturfotografernas Bildbyrås uppbyggnad.

Tillsammans med Bertil K Johansson lanserade Ingmar år 1976 föreningen Naturfotografernas/N Info. Som tack för sina insatser inom svensk naturfotografi och inom föreningen Naturfotograferna erhöll Ingmar år 2014 föreningens utmärkelse Naturfotograf Emeritus. Ingen förtjänade det bättre än han.

Skaran av duktiga naturfotografer och föreningen Naturfotograferna/N har förlorat en värdefull medlem.

Vi kommer att sakna honom!

Föregående
Föregående

Vill du bli medlem i föreningen Naturfotograferna?

Nästa
Nästa

Tord Porsne till minne