Ljussättaren naturen

Fotograf: Janos Jurka
Plats: Långtjärn, Ludvika kommun, Dalarna
Datum: 2000-04-07
Kamera: Canon 1 med 1:2,8/35 TS, Fuji Velvia 100 ASA


Norrsken har fascinerat mig ända sen jag såg det för första gången i slutet av1950-talet.

Det dröjde ändå till introduktionen av Fuji Velvia 100 ASA filmen innan jag gjorde mina första riktiga försök att på allvar föreviga fenomenet.

Att fotografera norrsken med svart-vitt film gav inte mycket och de högkänsliga färgfilmerna som då fanns på marknaden gav inte heller ett resultat som jag var nöjd med.

När Fuji Velvia 100 ASA filmen kom öppnades äntligen en liten dörr på glänt.

I början blev besvikelser och det gick åt en del svära också innan jag fick några användbara bilder.

Det tog tid innan jag fick tillräcklig erfarenhet för att kunna bedöma rätt exponering.

Problem var också att hinna ta några alternativa exponeringar – exponeringsmätarna var inte att lita på för just norrsken. Sen dagar av väntan på de framkallade filmerna från labbet innan man kunde se resultatet och ta lärdom av misstagen.

Med dagens digitala teknik är det tack och lov avsevärt mycket enklare och säkrare.

Norrskenet genereras av soleruptioner och därmed finns fenomenet i stort sett dygnet runt och året runt i större eller mindre omfattning.

Att se men framför allt fotografera det är däremot något helt annat.

Bor man dessutom som jag i södra Dalarna (60°10’58’’ N och15º9’28’’ Ö) - är det långt till det så kallade norrskensbältet. Då krävs det ett rejält utbrott på solen som pressar norrskensovalen söderut för att omkring två dygn senare ska finnas en chans att njuta av norrsken i dess fulla prakt.

Dessutom är bara att hoppas att vågen med partiklar som orsakar norrskenet anländer till jordens atmosfär under dygnets mörka timmar, att det är klart väder och att man har kollat prognoserna just för den dagen så man är beredd.

Även om allt stämmer och prognosen är lovande återstår ändå en del väntan på den rätta intensiteten som tyvärr varierar upp och ner, att gardinen inte ska fladdra alltför mycket och att norrskenet ska vara färgrik.

Den sjunde april 2000 stämde allt!

Föregående
Föregående

Nyslagen orre

Nästa
Nästa

Ingenting händer och ingenting händer. Men...